valitse ulkoasu:

varusmies abc:

From news.clinet.fi!uunet!ams.uu.net!grolier!isdnet!newsfeed1.funet.fi!
newsfeed2.funet.fi!mordred.cc.jyu.fi!np Thu Oct 21 12:10:46 1999
Path: news.clinet.fi!uunet!ams.uu.net!grolier!isdnet!newsfeed1.funet.fi!
newsfeed2.funet.fi!mordred.cc.jyu.fi!np
From: np@horus.co.jyu.fi (Niilo Paasivirta)
Newsgroups: sfnet.keskustelu.sivarit
Subject: Varusmies ABC
Date: 21 Oct 1999 05:44:28 GMT
Organization: University of Jyvaskyla commercial Internet services, Finland
Lines: 175
Message-ID:
NNTP-Posting-Host: horus.co.jyu.fi
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-User: np
X-Newsreader: slrn (0.9.4.3 UNIX)
Xref: news.clinet.fi sfnet.keskustelu.sivarit:6890

Tervehdys kaikki varusmiehet!

Olen käynyt sivarin 90-luvulla ja voin rehellisesti sanoa sen olleen elämäni paras kokemus. Olen lähdössä syksyllä käymään sivarityöpaikassani ja on hauska nähdä miten siellä pärjätään. En päättänyt kuitenkaan jäädä sinne töihin huippupalkallakaan, jota he tarjosivat, mutta kunnioitan niitä, jotka ovat tämän päätöksen tehneet. Varusmieheksi en olisi ryhtynyt vaikka olisi maksettu 50 000 markkaa puhtaana käteen, sillä en voisi kestää omallatunnollani taakkaa, joka jäisi kansalaisvelvollisuuteni täyttämisestä ase kourassa. Siksi mielestäni on käsittämätöntä, kuinka joku voi ryhtyä varusmieheksi: lähinnä tästä syystä olen kasannut tämän "Varusmies ABC:n", jossa kerron syyt varusmieheksi ryhtymiseen. Koska tätä ryhmää lukee kuitenkin muitakin kaltaisiani henkilöitä, toivon, että he pystyvät käyttämään keräämiäni argumentteja omassa asepalveluksen vastaisessa työssään. Koska en tässä yhteiskunnassa inhoa mitään ihmisryhmää, päätin hieman valottaa näin julkisesti varusmiestenkin ajatuksia. En tässä esitelmässä kerro "aseuskovaisista" vaan muista ei- uskovaisista. Mielestäni uskovaistenkin pitäisi palvella siviilipalveluksessa vähintään parannusehdotusteni mukaisesti, joten osin viestini kyllä koskee myös heitä.

MIKSI RYHTYÄ VARUSMIEHEKSI - ABC

1. Jos olet inttitukkainen ja muutenkin niin lapsellinen, että luulet lyhyiden hiusten tekevän sinusta miehen, ryhdy varusmieheksi. Ihan oikeiden töiden tekeminen 13 kuukauden ajan, omia aivoja käyttäen on niin hirveää, ettei luopuminen hetkeksi lapsellisesta jenginuorityylistä sovi, asia on sillä selvä. Siis varusmieheksi.

2. Jos olet löysän perheen lellitty pentu, joka on saanut aina tahtonsa läpi, kannattaa harkita asepalvelusta. Tällöin armeijan sedät pitävät sinut päivähoidossa, eikä sinun tarvitse tehdä mitään omatoimisesti eikä ajatella. Kasarmilla sinun ei myöskään tarvitse itse hoitaa heräämistäsi eikä edes aamupesua, mitkä jokainen aikuinen ihminen kyllä osaa itsekin. Myös armeijasta tuttu siisteys (kaapit, punkat, ulkonäkö) tulee tutuksi - asioita, jotka aikuiset ihmiset toki osaavat muutenkin, mutta sinulle niistäkin on apua. Siis varusmieheksi, kun tunnistat itsesi edellämainitusta.

3. Jos olet luonteeltasi mitätön ja pelkäät ottaa vastuuta asioista, suosittelen asepalvelusta. Sinun ei tarvitse osata mitään erityisiä taitoja, etkä tarvitse edes normaalia tervejärkisyyttä ja reippautta. Sinun ei tarvitse armeijassa olla hyväkuntoinen, reippaasti töissä oleva tai opiskeleva nuori, koska kaikki tehdään valmiiksi. Sivarissa nulikat ja "velliperseet" eivät pärjää, koska siellä tehdään omatoimisesti töitä.

4. Oletko huonosti ryhmään sopeutuva ja inhoat sitä, että joudut joskus tekemään jotain, mikä ei juuri silloin ole mieleistäsi - harkitse asepalvelusta. Normaalit aikuiset ihmiset hankkivat nuo taidot jo muutenkin, mutta jos olet luonteeltasi lapsellinen, tarvitset ehkä asepalveluksen lapsellisuuksia oikein runsaasti, jotta tajuat niiden tyhmyyden. Osoittaa erinomaista luonteen heikkoutta mennä automaattisesti sinne, minne kaikki muutkin menevät, ja lusmuilla siellä 6 kuukautta massan mukana. Tämä jos mikä osoittaa sen, että varusmiehet ovat yhteiskunnan pohjamutaa - miehiä, jotka eivät tule koskaan elämässään saavuttamaan mitään ja tulevat olemaan kuin simpukoita purjeveneen pohjassa. Näillä yksilöillä ei ole pienintäkään perustetta mennä siviilipalvelukseen, sillä laiska menee tietysti varusmieheksi. Kaikki tervejärkiset menevät tietysti siviilipalvelukseen; varusmiehille pienikin ponnistelu tai aivojen käyttö on liikaa ja he eivät edes osaa ajatella että parempikin vaihtoehto on.

Yksi syy lähteä varusmieheksi on poikkeuksellisen huono taito sopeutua olosuhteisiin. Sivarithan pystyisivät elämään vaikka isossa tuvassa muiden henkilöiden seurassa ja käyttämään yhteisiä vaatteita yms., mutta ase- palvelukseen menijöille nuokin taidot pitää erikseen opettaa pakolla. Tämä on vain yksi ilmenemismuoto lapsellisuudelle, joka on jo monta kertaa aikaisemmin mainittu. Johtopäätöksenä voidaan vetää yksiselitteisesti, että varusmiehet ovat muita jäljessä henkiseltä kypsymisasteeltaan ja heitä on käsiteltävä kutsuntaiässä noin 12-14 vuotiaiden tasolla olevina, myös yksilölliset poikkeukset mukaanlukien. Kutsuntalautakunta ei vielä tiedosta asiaa ehkä tarpeeksi hyvin, joten tämä tiedoksi asiasta päättäville.

5. Oletko kenties päättänyt valita oikein ja mennä siviilipalvelukseen, mutta vanhempien ja suvun painostuksen pelossa pupu onkin mennyt pöksyyn - sinussa on ainesta varusmieheksi! Monet käyvät intin ennen opiskeluja, mikä tietysti sopiikin näille veltoille, lapsellisille, tahdottomille myötäilijöille. Heille siitä voi ollakin hyötyä. Jokainen itsenäinen, aikuinen ihminen tietenkin hoitaa opiskelunsa loppuun ja käy siviili- palveluksen - ja niiden järjestyksellä ei silloin ole väliä. Yleensä tämän ryhmän henkilöt arvostelevat siviilipalvelusta kovin sanoin myös julkisesti, jolla he kuvittelevat petaavansa paremmin raukkamaista valintaansa mennä asepalvelukseen. Marko Ahtisaarelle voisi ehdottaa "Vuoden vakaumus"-palkintoa, sillä hänen esimerkkinsä on loistava - hän suoritti velvollisuutensa vastustuksesta huolimatta. No, turhaa tässä vaahtoan, kyllä armeijan käyneiltä kuulee aina välillä niin hölmöjä ajatuksia ettei paremmasta väliä.

Käyttääkseni filosofista mietintöä annan hieman purtavaa: mitä tapahtuisi, jos kaikki Suomen miehet olisivat varusmiesten kaltaisia? Varusmiehen vastaus tähän on tietenkin että kukaan ei uskaltaisi hyökätä Isänmaahamme kun sillä on suuri armeija! No, tuo roska ei olisi suurin murhe vaan koko valtion rappiotila, joka johtuisi siitä, ettei kukaan "pyörittäisi" maata kaikkien ollessa varusmiehiä. Olisihan tietysti maamme naiset, mutta yksin heidän työpanoksensa ei pidä tätä maata yllä. Verot jäisivät saamatta, sillä työttömät, kaikin puolin elämässään epäonnistuneet varusmiehet kuluttaisivat vain sosiaalitukea; teknologinen kehitys pysähtyisi, sillä armeijassa ne viisaatkin vain oppisivat pakosti velttoilemaan ja jättämään työt tekemättä. Matemaattiset alat, joissa vaaditaan itsensä laittamista likoon ja työn tekemistä, jäisivät vähitellen taka-alalle, sillä varusmiehillä ei tunnetusti ole halua nähdä vaivaa ja tehdä mitään kunnolla, jota vaaditaan teknisissä- ja luonnontieteissä. En tarkoita, että muut kuin viimeksi mainitsemani alan ihmiset ovat kehityksen jarruja ja kaikki varusmiehiä: ikävä kyllä varusmiehillä on tapana vain opiskella jotain muuta kuin Suomen kehityksen kannalta tärkeää alaa. Poikkeuksia tietenkin löytyy, heistä lisää tuonnempana.

MIKÄ NEUVOKSI - KUINKA VÄHENTÄÄ VARUSMIEHIÄ VALTAKUNNANTASOLLA

Heti ensiksi sanon, etten varusmiesten vähentämisellä tarkoita mitään natsistisia keinoja vaan uusien varusmiesten määrän saamista laskuun. Vaikka toisaalta, sotahullut varusmiehet jäävät kyllä yhteiskunnassamme muutenkin alaluokkaan, sillä nykymaailmassa menestymiseen tarvitaan kovaa, itsenäistä työntekoa ja paljon älyä. Ja jokainenhan voi kuvitella, kuinka paljon noita löytyy armeijan lusmuilukoulun läpi velttoilleen asenteella ja taidolla.

Siis niihin neuvoihin. Yleisesti ottaen keinoja on kaksi: tehdä siviilipalveluksesta houkuttelevampaa tai sopeuttaa armeijaa hieman tietyiltä osin. Lyhyesti kuvattuna keinot tarkoittavat seuraavaa:

1. Varusmiesten majoitus tulisi järjestää pelkästään teltoissa, myös talvella. Siellä varusmiehet voisivat olla niin kovissa oloissa, että turha lapsellisuus ja velttoilu jäisi automaattisesti pois. Niin kovassa koulussa varusmiehet oppisivat kaipaamaan sitä ihan oikeaa, järkevää työtä, jota esimerkiksi siviilipalveluksessa tehdään. Armeijaan menisivät enää vain ne totaaliset sotahullut, joista ei muutenkaan ole yhteiskunnassamme mitään hyötyä. Ja kovista oloistahan varusmiehillä ei ole mitään syytä valittaa. Hehän ryhtyvät yleisen käytännön mukaan asepalvelukseen vakaumuksen vuoksi, joten majoituksella ei siinä mielessä ole merkitystä.

2. Tehtävät, joita varusmiehillä teetetään, pitäisi rajata tiukasti ruumiilliseksi työksi. Eli ei mitään aivotyötä, vaan kunnon lapiohommia, talvisin lumitöitä ja linnoitustöitä jne. Näin turha helppous karsiutuisi ja varusmies voisi kertoa tehneensä edes jotain näennäisesti merkittävämpää tämän yhteiskunnan eteen, koska järki ei henkiseen työhön riitä. Luonnollisesti varusmiehet asuisivat koko palveluksen ajan (minimikesto 18 kuukautta toivottavasti) teltoissa ja kävisivät sieltä toissä.

3. Työministeriö voisi järjestää erityisiä "siviiliohjelmia", joihinka myös varusmiehet pääsisivät 13 kuukauden palvelusajalle siviilihommiin ilman varsinaista siviilipalvelusta. Näitä olisivat esimerkiksi keittiömies, lähetti, "duunari" (eräänlainen yleismies - tekisi kaikkia hanttihommia hanttihommia mitä nykyisin teetetään joskus siviilipalvelusmiehillä - mikä on tuhlausta). Siviiliohjelmassa olevia valvottaisiin erityisen henkilön - joka on tietysti sivari - voimin joukko-osastossa, jolloin taattaisiin se, että velttouden ja tyhmyyden takia intissä olevat pääsisivät kuitenkin tekemään jotain maamme hyväksi. Tämä vaihtoehto koskisikin erityisesti "myötäilijävarusmiehiä", mutta asehulluille pölkkypäille tämäkään keino ei päde.

VARUSMIESTEN VÄHENTÄMINEN HENKILÖTASOLLA

Jokainen voi omalta kohdaltaan tehdä monia hyviä tekoja vähentääkseen varusmiesten määrää. Tämä on luonnollisesti mahdollista lähinnä vaikuttamalla varusmiehiksi aikovien ajatuksiin.

Jos tunnet henkilön, joka ei edes harkitse sivariksi ryhtymistä, mieti tarkkaan miten voisit auttaa häntä aloittamaan itsenäisen ajattelun ja aikuistumisen. Ehkä hienovaraisesti ehdotus turvautua mielenterveytoimiston palveluihin saattaa auttaa - olen kuullut useiden henkilöiden saaneen sieltä apua ongelmaan. Naiset: mikäli miesystäväsi harkitsee varusmieheksi ryhtymistä, voit tukea häntä asian vaivatessa. Sairauteen saa nykyisin myös lääkitystä, joten tilanne ei ole lainkaan huono! Jos hoito aloitetaan sopivassa ajankohdassa, tuloksena saattaa olla terve ja reipas, ja jopa, ei ehkä älykäs, mutta lähes normaali nuorukainen, joka on täynnä elämäniloa ja pystyy siviilipalveluksen vaativiin työtehtäviin.

Eli tässä hieman ajatuksia varusmiehistä ja kuinka tämä järkyttävä epäkohta saataisiin poistetuksi. Varusmiehet jotka luette tätä: vaikeneminen on myöntymisen merkki eli yrittäkääpä kumota väitteeni, sillä nämä ovat tosiasioita, joita harvat ihmiset kehtaavat julkisesti myöntää.

Parhain terveisin ja raikkaita sivarimuistoja muistellen
--
Niilo Paasivirta (np@co.jyu.fi)